UZGOJNE KARAKTERISTIKE

Ova linija selekcionirane matice pčela daje iznimno velike, robusne i otporne pčelinje zajednice. Njezine pčele su odlične graditeljice a zajednice u vrhuncu razvoja nerijetko dosežu i četvrti LR nastavak.

Izvanredne su sakupljačice cvjetnog praha. U burnom proljetnom razvoju ponekad treba pomoći matici i proširiti mjesto za leglo koje je vrlo često blokirano peludnim pločama.

Matica leglo drži dugo u jesen. Također, uz određeni poticaj ne prestaje polagati jaja niti za naj vrućih ljetnih mjeseci. Izvanredna karakteristika za kasne ljetne i jesenske paše.

Pri prijemu u pčelinju zajednicu, uvodi svoja pravila. Red, rad i disciplina. Pčele su iznimne sakupljačice i jako su radišne, tako da pronalaze med i donose kada ni jedna druga pčela ne radi. Odlično sakupljaju med sa drveća ( medna rosa).

Na okviru su iznimno mirne, a zbog svoje blagosti s njima su radovi na pčelinjaku pravo uživanje. Okviri s leglom su uvijek okovani vijencima meda i peludi tako da razvoj i egzistencija zajednice ne dolaze u pitanje.

Rojevi nagon je smanjen, a zajednica se neće rojiti  čak i ukoliko pčelar zakasni s radovima na proširivanju košnice, što ovu zajednicu čini pogodnom za pčelarenje AŽ tipom košnice ili  hobi pčelare.

Zajednica u zimu ulazi dobro pripremljena. Zimsku  pčelu sprema vrlo rano i troši vrlo malo hrane, koje je u pravilu u izobilju.

CIJENA:

  • OPLOĐENA MATICA: 10 €
  • NEOPLOĐENA MATICA: 5 €