Propolis je u košnici vrlo bitna tvorevina. Pčele ga proizvode najviše u jesenskim periodima, kada se njime koriste da bi zaštitile košnicu od vanjskih utjecaja, lošeg vremena i nametnika ( popunjavaju rupe, procjepe u košnici radi vlage prodora vjetra i dezinficiraju-čiste sve potrebne dijelove košnice). Kao poznati prirodni antibiotik sa snažni antioksidans, uvelike sudjeluje u zdravlju i vitalnosti, kako pčelinje zajednice, tako i čovjeka. Propolis podiže imunitet, djeluje protuupalno, potiče cirkulaciju krvi, uklanja otekline kod upala i opeklina, služi za sanaciju površinskih rana i ogrebotina…Pomaže pri obnovi tkiva pa ga mnogi još nazivaju i eliksir mladosti. Propolis je tamne boje smolastog izgleda, koji pčele proizvode od susptanci sa lista i kore biljaka i voska. Specifičnog je gorkastog okusa i intenzivnog mirisa. Koristi se kao alkoholna ili vodena tinktura (otopina) u kapima ili spreju. Sa 10-15 kapi na žlici meda ili kockici šečera dnevno, tokom godine stvara se imunitet organizma koji lakše savladava zimske dane i vrijeme prehlada i gripa.

Cvjetni prah ili pelud pčele sakupljaju sa prašnika cvjetova. Prenose ga u obliku grumena zakačenih na svojim nožicama. U košnici ga od pčele sakupljačice preuzima mlada pčela i pohranjuje u stanice saća. Cvjetni prah se sastoji od minerala, bjelančevina, masti, vitamina…što također ovisi i o cvijetu sa kojeg je sakupljen. Pčelama cvjetni prah je nužan za razvoj i napredovanje cijele zajednice (košnice), točnije svih kasta pčela koje imaju svoje dužnosti ( hranjenje legla pčela, proizvodnja matične mliječi, proizvodnja voska za izgradnju saća, zaliha hrane za zimske pčele…). Cvjetni prah ili pelud ubire se posebnim hvatačima koji se nalaze na košnici. Skladišti se u svježem obliku u dubokom zamrzavanju ili se suši u posebnim sušarama te kao takav pakira i konzumira. Također, može se konzumirati u raznim kombinacijama sa medom, matičnom mliječi i propolisom, kao imuno pripravak. Kako za pčele tako i za čovjeka cvjetni prah izvor je hranjivih sastojaka i energije.
