MATIČNA MLIJEČ

Matičnu mliječ u najvećoj količini izlučuju mlade pčele iz mliječnih žlijezda. Koriste ju za hranjenje ličinki pčela i matice. Kada pčele u košnici uzgajaju maticu pčela, izaberu oplođeno jaje pčele radilice i intenzivno, u velikim količinama hrane tu ličinku matičnom mliječi. To rezultira njenom veličinom i „kraljevskim“ izgledom te funkcijom koju ona obnaša u zajednici. Matična mliječ je iznimno hranjiva tvar bogata bjelančevinama, vitaminima, aminokiselinama. Sadrži minerale, enzime i mnoge tvari koje sprečavaju razvoj bakterija i virusa. Također, uz svoje antibiotičke sastave, posjeduje određeni postotak još neotkrivene, nepoznate tvari. Matična mliječ je izuzetno osjetljiva na vanjske uvjete, kao što su sunce, toplina, kisik. Pod utjecajem tih čimbenika brzo gubi svoja čudotvorna svojstva. Iz tog razloga skladišti se u dubokom zamrzavanju ili prilikom konzumiranja u hladnjaku na 4-5°C. Moguće ju je skladištiti i očuvati sastav u kombinaciji sa medom, koji je poznati prirodni konzervans.